De start van een nieuwe groep groeiers. Het Ambtenaren Groeiprogramma is vorige week dinsdag weer begonnen. Het lijkt me leuk om ook jou, als lezer van mijn nieuwsbericht, te inspireren met wat we daar deden. Doe er je voordeel mee! 

Wat ik voor me zie is het moment in de middag dat we met zijn allen bij elkaar zitten. Een soort keukentafelgesprek, maar dan aan een tafel van reusachtig formaat met daar omheen een stuk of 15 krukken. Ik zit, samen met Esther Ardon, aan het hoofd van de tafel. Uitzicht op prachtige kunstbloemen aan het andere eind en daarachter een grote oude garage-roldeur. 

We hebben het over de kracht van terugkijken (net zo belangrijk als plannen!). “Memories are lies, mooie uitspraak, maar wat bedoel je daar nou precies mee Ester?”, vraagt 1 van de deelnemers. 

Het is een uitspraak die ik kort geleden hoorde en waarvan ik meteen wist: “dat is het!!!” 

Het is een feit dat negatieve gebeurtenissen veel harder binnenkomen dan positieve en dus ook veel beter blijven hangen. Als je je daar niet bewust van bent en ermee bezig gaat, dan lijkt het net alsof het jouw leven en alles wat om je heen gebeurt veel grauwer en negatiever is dan dat het in werkelijkheid is. 

De Focusplanner, die alle deelnemers hebben gekregen, helpt om dit te veranderen. Dagelijks even terugkijken met aandacht voor wat wel is gelukt, in plaats van wat er niet is gelukt, het maakt een wereld van verschil. Je voldoening schiet gegarandeerd omhoog en het kost je maar 5 minuten per dag. 

Het gesprek dat daarop volgde was fantastisch. Ik heb er geen woorden voor… 

Wat we ook gedaan hebben is een persoonlijk woord voor 2024 bepalen en een leerthema. 

Mijn woord voor 2024 is plezier. En mijn leerthema is feedback ontvangen (omdat dat mijn plezier nogal in de weg kan zitten. Ik heb de neiging het kleinste stukje negatieve feedback heeeeeeeeeeel groot te maken. Totaal niet helpend). 

De dag krijgt van mij pleziercijfer 9. Geen 10, want er waren wel veel files en treinstoringen hè dinsdag, slechtste reisdag van het jaar waarschijnlijk ;-). Daarom is het ook weer heel fijn dat de rest van het programma online is. 

Misschien kun je mij helpen en het volgende met mij delen: wat is jouw gouden tip als het gaat om feedback ontvangen? 

PS: mail me ook gerust als je interesse hebt in het groeiprogramma.

Op een stralende overheid,

Ester